Látványos cölöp ösvény és gazdag élővilág!

A tanösvény kiválóan megismerteti a tiszakécskei Holt-Tisza élővilágát és az ember tájátalakító tevékenységét. A kezdőpont az ókécskei Sportcsarnok mellett található, ahol parkolási lehetőség is adott, illetve kisebb játszótér is fogadja a gyerekekkel érkezőket. A tanösvény hurokszerű útvonalán 10 állomás található, melynek nagy része cölöpösvényen halad. 

A tanösvény 10 állomása több témát is feldolgoz, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyihez kötődnek. A kirándulás során, olyan elemekkel is találkozhatunk, mint például: gyógy- és fűszernövény kert, rovarhotel vagy mesterséges odútelep. Az információs táblákon kézzel mozgatóható, interaktív játszóelemek is szórakoztatnak. A cölöpösvényen elhelyezett halmérő segítségével megismerhetők és összehasonlíthatók a halfajok valós méretei.  A tanösvény végén ki lehet próbálni egy mezítlábas pályát is, különböző járófelületekkel (kő, kavics, faháncs, homok, stb.) A cölöpösvény végén egy nagyobb méretű madárles ékeskedik, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg. 

Különleges madárfélék

A tanösvényről jól megfigyelhető a holtág nyílt vízfelülete, ahol gém- és récefélék sokaságát láthatjuk. A tanösvény az I. számú holtág körül halad, a néha 2-3 m magas nádrengetegben. A nádas sok apró nádi énekes fészkelőhelye. Az I. számú holtág szakasz végei kiszélesednek, ahol szintén megleshetünk madarakat, akár ritkábban előforduló fekete gólyát vagy kis kárókatonát is.  

Aki nagyobb sétára vágyik, a tanösvényen túl az egész holtág-rendszer körbejárható földutakon. A II. számú holtág a horgászok birodalma, de parkosított környezete szintén pihenésre, kikapcsolódásra, piknikezésre csábít. A távolabb fekvő III. és IV. számú holtág-szakaszok is természetvédelmi oltalom alatt állnak. Az itteni vizeken csérek, sirályok, récék, bíbicek, gémek kutatnak táplálék után.

TIPP!! Ha a kirándulásból és a kalandozásból még mindig nem elég, akkor nevezz be Kincsvadász túránkra, melyet recepciónkon tehetsz meg. A túra során Tiszakécske titkos útjain a Barack kincse után vadászhatsz túracsomagunk és kincsestérképünk segítségével!